Uncle Beach
Zaterdag 26 oktober 2024 hebben we met respect en waardering 80 jaar bevrijding van Vlissingen en de Slag om de Schelde herdacht. Tijdens de plechtigheid was Ruben Brekelmans Minister van Defensie ook aanwezig. Dit bijzondere moment in onze geschiedenis wordt gevierd in de sfeervolle Sint Jacobskerk, waar een ingetogen ceremonie plaatsvindt, en op het prachtige Uncle Beach, waar activiteiten en herdenkingen in een meer informele setting zijn gepland. Beide locaties openen hun deuren voor het publiek en de toegang is vrij, zodat iedereen de kans krijgt om deze gedenkwaardige dag samen te beleven en ons verleden te eren. We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn en samen stil te staan bij de betekenis van vrijheid en de offered die daarvoor zijn gebracht.
Herdenking Uncle Beach 2024
"Slag om de Schelde"
Aan het einde van mijn fotoreportage "Slag om de Schelde" bij Uncle Beach maakte ik als afsluiter deze bijzondere foto. Het was een moment dat veel indruk op me achterliet, een samenvatting van de gevoelens en verhalen die deze plek met zich meedraagt. Plots, na het maken van deze foto, kwam het mooiste verhaal op mijn pad. Ik sprak kort met deze bijzondere dame, die, beter gezegd, een echte "Lady" is. Ze was speciaal overgevlogen vanuit Engeland om deze plek te bezoeken.
Op de foto zie je hoe zij haar hand op een naambordje legt dat diep in haar hart verankerd is. Ze vertelde me dat dit naambordje van haar oom is, de broer van haar vader. Tragisch genoeg is hij hier op het strand gesneuveld op de leeftijd van slechts 31 jaar. Haar verhaal droeg zoveel emotie en verbondenheid in zich, en het maakte deze momenten nog indrukwekkender voor mij. Het was een eer om deze herinneringen vast te leggen en deel uit te maken van haar verhaal.
Bij het standbeeld van de commando en de gedenkplaat wordt stilgestaan bij het feit dat op 1 november 1944 de eerste geallieerde soldaten voet aan wal zetten op Walcherse bodem. Op 31 mei 1952 werd het beeld van de commando bij het landingsstrand “Uncle Beach” onthuld, een herinnering aan de historische gebeurtenis van de Vlissingse D-Day waarbij deze dappere soldaten hun moed en opoffering toonden voor de vrijheid en vrede die we vandaag de dag koesteren.
In de vroege morgen van 1 november 1944 voerden soldaten van het 4e Commando een verrassingsaanval uit op het Slijkhaventje bij de Oranjemolen om de weg vrij te maken voor de manschappen van de 52ste Lowland Divisie. Op één van de eerste landingsvaartuigen bevond zich Kapitein M.C.S. Kennedy, een officier van gezondheid. Hij was het die in 1946 namens zijn strijdmakkers van het 4e Commando het verzoek richtte aan het gemeentebestuur van Vlissingen om van gedachten te wisselen over de totstandkoming van een monument ter nagedachtenis aan de dappere acties die daar plaatsvonden.
Herdenkingsmonument in Vlissingen ter nagedachtenis van de 103 gesneuvelden binnen dit commando tijdens de Tweede Wereldoorlog, die ook strijd leverden op de Lofodden, Boulogne, Dieppe en Ouistreham. Dit monument, tot stand gekomen door mogelijke samenwerking, eert niet alleen de militairen maar ook de omgekomen inwoners van Vlissingen tijdens de oorlog en de bevrijding.
'Uncle Beach' was de codenaam die in november 1944 werd gebruikt tijdens de geallieerde landing in Vlissingen, als onderdeel van de Slag om de Schelde. Deze amfibische operatie, bekend als 'Operatie Infatuate', begon in de vroege ochtend van 1 november 1944 toen geallieerde troepen vertrokken uit Breskens. Bij het naderen van de stad zagen ze het silhouet van de Oranjemolen tegen een oranje gloed van brandende gebouwen. De geallieerde troepen landden ter hoogte van de Oranjemolen om Vlissingen te bevrijden, een cruciale stap in de opmars van de geallieerden in West-Europa. De Slag om de Schelde was van strategisch belang om de haven van Antwerpen in geallieerde handen te krijgen.
Op 3 november 1944 werd Vlissingen bevrijd. Op dat moment waren er slechts 3.000 inwoners in de stad, terwijl er normaal gesproken zo'n 20.000 mensen woonden. De rest was gevlucht of geëvacueerd vanwege de oorlogssituatie.
DELEN
Copyright - design & layout by Elvis Rademaker